PRESSEMEDDELELSE - Se også billedserie

Januar 2009

 

Historisk skonnert restaureres på Ærø

 

Ebbes Bådebyggeri i Marstal på Ærø er netop nu i gang med at restaurere den historiske skonnert Bonavista. Arbejdet foregår i autentiske omgivelser på Marstal Søfartsmuseum, hvor publikum kan følge sejlskibets forvandling fra udtjent og forfalden skonnert til nyrestaureret sejlskib.

 

Efter godt 85 års vindombrust sejlads på det vilde Atlanterhav og i det mere fredsommelige danske farvand er det historiske sejlskib Bonavista vendt hjem til den ærøske by Marstal. Herfra løb det stolte skib første gang i vandet i 1914 for at indgå i fragtsejladsen på Newfoundland.

 

Det er Nationalmuseet, som ejer skibet, og i 2007 blev det besluttet at sende restaureringsarbejdet i udbud. Ebbes Bådebyggeri i Marstal vandt opgaven, og derfor er skibsbyggerne netop nu i gang med at forvandle Bonavista til det smukke sejlskib, der stævnede ud i 1914. Arbejdet foregår på Marstal Søfartsmuseum, og her kan publikum følge skibets forvandling frem til Pinselørdag 2012, hvor det løber nyrestaureret i vandet. 

 

Følg med fra balkonen

Søfartsmuseet har lavet en autentisk skibsbyggeplads, hvor Ebbes Bådebyggeri dagligt arbejder med at bringe sejlskibet tilbage til sin oprindelige tilstand. Besøgende kan gå direkte ind fra Havnegade til skibsbyggepladsen og følge med i restaureringen.

 

På byggepladsen er der opstillet balkoner, som giver publikum mulighed for at kigge med fra blot to meters afstand. Her kan interesserede derfor komme helt tæt på skibsbyggernes arbejde og blandt andet se, hvad en skarøkse er, og hvordan man bruger den. Det er helt gratis at lægge vejen forbi skonnerten, og alle er velkomne. 

 

Stolte håndværkstraditioner

Indehaver af bådebyggeriet Ebbe Andersen fortæller, at han er meget glad for, at projektet bliver gennemført på Ærø:

 

”Vi danskere er efterspurgte over hele verden for vores håndværksmæssige kunnen, og derfor er det rigtig godt, at restaureringen skal gennemføres her. Det giver nemlig mulighed for at fastholde de gamle håndværkstraditioner, som kendetegner den traditionelle danske båd- og skibsbyggeruddannelse.”

 

Restaureringsarbejdet foregår efter samme arbejdsmetoder, som da Bonavista blev bygget i 1914. Den eneste forskel er, at bådbyggerne i dag har lidt mere moderne værktøj at arbejde med.

    

Fremtiden i sigte

Når den historiske skonnert i 2012 skal tilbage på søen, er det håbet, at Bonavista får hjemhavn i Marstal og kommer til at indgå som en del af Søfartsmuseets samling. Skonnerten er en fin repræsentant for den periode, den er bygget i, og giver derfor et unikt blik tilbage i tiden.

 

Bonavista bliver udstyret med en motorinstallation, som betyder, at den kan sejle i alle de skandinaviske farvande. Skibet vil derfor også kunne sejle rundt som repræsentant for Nationalmuseet og for den tidsperiode, som det blev bygget i. 

 

Fakta om skonnerten Bonavista

 

 

Fototekster

Foto 1: Efter godt 85 års tjeneste på forskellige have er skonnerten Bonavista nu vendt hjem til Ærø for at gennemgå et stort restaureringsarbejde på Marstal Søfartsmuseum. Foto, Jens Lindholm, Marstal Søfartsmuseum.

Foto 2: Ebbes Bådebyggeri forestår restaureringsarbejdet, og Marstal Søfartsmuseum har bygget en autentisk skibsbyggeplads til formålet. Her er alle velkomne til at kigge forbi for at se nærmere på arbejdet. Foto, Jens Lindholm, Marstal Søfartsmuseum.    

Foto 3: Bonavista restaureres efter samme arbejdsmetoder, som da skibet blev bygget i 1914. De stolte håndværkstraditioner holdes i hævd hos Ebbes Bådebyggeri, der forestår arbejdet. Foto, Jens Lindholm, Marstal Søfartsmuseum.

 

For flere fotos kontakt Else Marie Kahr Thomsen på telefon 87 88 20 34 eller mail emt@kragelund-kommunikation.dk.

 

Yderligere oplysninger

Ebbe Andersen, bådebygger og ejer, Ebbes Baadebyggeri og Sejlloft, telefon 62 53 21 27 / 21 49 95 27.